BARIŞ MANÇO ANISINA

02.01.2020

Barış Manço dendiğinde onunla özdeşleşip aklımıza gelen ne çok şey var değil mi? Uzun saçlar, tarz kıyafetler, aksesuarlar, çocuklar, yaptığı yurt dışı gezileri…

             Tamamen özgün hayat felsefesi ve eşsiz müzikleriyle dopdulu bir insan…  Gerek müzik dünyasına kazandırdığı eserlerle gerekse yaptığı TV programlarıyla hepimizin hayatına dokunan büyük üstat…

             Türkiye'nin en büyük şanslarından biri olan ve yeri asla doldurulamayacak olan büyük ustanın bugün doğum günü. 2 Ocak 1943 yılında hayata gözlerini açan Barış Manço, Türkiye'de Barış ismini alan ilk kişi. İkinci dünya savaşının tam ortasında dünyaya gelen sanatçıya ailesi ''artık tüm dünyaya barış gelsin'' düşüncesiyle bu ismi vermiş.

             Annesi Rikkat Hanım'ın ses sanatçısı olması sebebiyle küçük yaşlarda müzikle tanışma imkanına sahip olmuş.

             Barış Manço, ilk grubunu 14 yaşında Galatasaray Lisesi'nde okuduğu dönemde 'Kafadarlar' adıyla sınıf arkadaşlarıyla kurdumuş. Hatta bu dönemde ilk bestesi 'Dream Girl'i yaptmış.

             İkinci grubunu yine Galatasaray Lisesindeki arkadaşlarıyla kurdmuş. Lisenin konferans salonunda ikinci grubu Harmoniler'le ilk konserini verip, bu konserden sonra üç tane 45'lik çıkarmış.

             Lise eğitiminden sonra Belçika Kraliyet Akademisinde; resim, grafik ve iç mimarlık alanında eğitimini tamamlayan usta sanatçı, bu dönemde Belçikalı şair Andre Soulac ile tanışöış. Bu sayede Fransızcada da epey yol katetme fırsatı olmuş. Barış'ın yaptığı bestelere Andre de söz yazıyormuş.

            1964 yılında Rigolo plak şirketiyle 4 şarkılık iki Fransızca plak çıkararak profesyonelliğe adım atmış.Barış'ın plaklarının başarısı Avrupa'da büyük ses getirmiş. Ancak bir Fransız müzisyenin Barış'ın aksanını beğenmediği gerekçesiyle plaklarının çalınmasını engellemesi onu hayal kırıklığına uğratmış.

            Barış Manço'nun Hollanda da bir trafik kazası geçirmesiyle üst dudağında kalıcı bir iz kalmış, usta sanatçı bu izi kapatmak adına kendisiyle özdeşleşen bıyığını bırakmaya başlamış.

            Barış Manço İstanbul'a döndüğünde Kaygısızlar grubuna katılmış. Bu grupla 'Kol Düğmeleri' şarkısını kayda almış.

            25 Nisan 1970 'de ilk Altın Plak'ını , Nisan 1971'de de Tek Platin Plak Ödülünü almış.

           1970 yolında Moğollar'la birleşen Manço, 1971-1972 yılları arasında Kurtalan Ekspres'i kurar.1979 yılında Yılın Erkek Sanatçısı Ödülünü almış.

           Geçirdiği sağlık problemleri nedeniyle bir süre sahnelerden uzak kalan üstat. Bu dönemde ilk kez başka bir sanatçıya ;Nazan Şoray'a 'Hal Hal ' şarkısını verir. Şarkının kaydında Kurtalan Ekspres vardır ve 45'lik olarak yayınlanır.

           Şarkı Nazan Şoray'a Altın Plak kazandırır.

          1985 yılında Barış Manço adıyla ilk albümünü yayınlar.

          1988 yılında 'Barış Manço ile 7'den 77'ye'' adlı tv programına başlar ve program büyük ilgi görür.

          Usta sanatçı 1999 yılında evinde kalp krizinden hayata veda etti. Ölümünden sonra Kadıköy Moda'daki köşkü müze haline getirilerek kişisel eşyaları sergilenmeye başlandı.

Bir cevap yazın Cevabı iptal et